04 04

Бібліотечний захід

4 квітня в закладі освіти відбувся бібліотечний захід до Дня народження Квітки Цісик, якій виповнилося би 71 рік.

Українка Квітка Цісик народилася і все життя прожила у США. Її голосом захоплювалися в американському шоу-бізнесі. З нею працювали Майкл Джексон, Вітні Х’юстон та інші світові зірки.
Але в Україні її голос здебільшого почули вже після її смерті. Дві україномовні платівки, які вона випустила власним коштом, залишаються популярними і донині.
Батько Квітки Цісик був скрипалем зі Львова. Її бабуся, дідусь та мати жили у Львові до 1944 року. Ця сім’я була відомою інтелігенцією у місті. Рятуючись від окупації та радянського уряду, у 1949 році вони потрапили до США. Співачка народилася у Нью-Йорку у 1953 році. У дитинстві Квітка була пластункою, їздила у табір у гори, де вивчала українські пісні, звичаї та обряди.

Повне ім’я співачки – Квітослава. Рідні та друзі називали її Квіткою. Вона набула популярності в США під художнім псевдонімом Кейсі, що є поєднанням її перших літер імені та призвища — Квітка Цісик.

Цісик мала колоратурне сопрано. Шанувальники іноді вгадували звучання скрипки з її голосу. Вона охоче експериментувала зі стилями – від джазу до класики. Крім того, у Квітки Цісик володіла технікою, яка була поширена у карпатських селах — «білий голос».

Після смерті батька Квітка була змушена шукати додаткові можливості для заробітку: пропонувала записи різним компаніям, співала у нью-йоркських клубах. Так її помітили продюсери. З того часу Цісик стала однією з найвідоміших і найдорожчих комерційних виконавців пісень в Америці.

Її голос був почутий у рекламних компаніях Coca-Cola, American Airlines та McDonald’s.

Протягом 16 років, до кінця життя, вона була офіційним голосом Ford Motor. Багато американців досі пам’ятають музичну пісню «Have You Driven a Ford Lately» Кейсі Цісик. Компанія підрахувала, що голос Цісик прослухали понад 22 мільярди разів, тобто у кілька разів більше, ніж населення планети.

Квітка Цісик записала два альбоми українською мовою — «Квітка» у 1980 році та «Два кольори» у 1989 році. Вона витратила близько 200 тисяч доларів. Для їх запису вона найняла найкращих музикантів Нью-Йорка, акомпанувала Квітці її сестра Марія, а мати ставила їй правильну українську вимову.
1990 року обидва записи були номіновані на премію «Греммі» у категорії «Сучасний фолк». До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали один одному.