18 05

Вишиванка – генетичний код нації

Відео до Дня вишиванки (переглянути тут)

18 травня 2023 року в закладі освіти коридори, аудиторії, майстерні розквітли барвистими кольорами вишиванок всіх учасників освітнього процесу.

Всесвітній день вишиванки — молоде свято. Відзначати його почали лише в 2006 році, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас, в Україні, а й за кордоном.

Ідею провести свято у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

Свято щорічно відзначають у третій четвер травня в Україні. У 2023 році День вишиванки 18 травня.

Вишиванка не просто одяг – це символ. Символ єдності, сили та гордості. Вишиванка – це мова, яка німими словами розповідає про наші корені, про те, хто ми є і ким хочемо стати.

Тому, одягнувши вишиванку, ми вдихаємо життя у кожну вишивану квітку.

Кожен малюнок – це відбиток душі, що розкривається на лляному полотні, розповідаючи історію, що триває століттями.

Українські традиції – одні з найкрасивіших у світі. І в наших з вами силах поширити їх.

Одягайте свої вишиванки та нехай весь світ побачить, як прекрасна наша Україна і її символи!

Одягнімо, друже, вишиванки –
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм – вороги безсилі
Зруйнувати український дім.

Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ –
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на багато літ.

Сьогодні, всупереч чергової масованої атаки країні-агресорки, яка намагається знищити українців як націю, педагоги та здобувачі освіти коледжу вдягли вишиванки й гордо попрямували на роботу та навчання. В закладі освіти викладачками Ларисою Андріяновою та Людмилою Ломачук був проведений тематичний захід. Це справжнє свято, яке спалахує розмаїттям кольорів. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Вдягнені у свої найкрасивіші вишиванки, ми заявляємо усьому світові, що представники українського народу, який був, є і завжди буде,має свою українську історію, культуру, українську душу, яку не знищити нікому! Здобувачі освіти мали змогу згадати про вишиванку як одяг вільних людей, історію святкування та вшанування у всьому світі. А в інтерактивній грі-змаганні — ознайомилися із специфічним орнаментом, кольорами вишиванок кожного регіону України.
Вишиванка – це наче ще один прапор, який згуртовує, додає віри у нашу перемогу і наповнює несамовитою силою духу. Разом до ПЕРЕМОГИ!