01 12

16 днів проти насильства

01 грудня в закладі освіти відбувся захід у рамках щорічної Всеукраїнської акції „16 днів проти насильства”, яка проходить у період з 25 листопада до 10 грудня.

Щорічна акція „16 днів проти насильства”  ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок  та правами людей.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини

Україна приєдналася до акції “16 днів проти насильства” 2001 року, за підтримки урядів Великої Британії, Канади та Естонії, розпочинає нову хвилю кампанії „Розірви коло”. Ціль кампанії: підвищити нетерпимість  суспільства до домашнього та  гендерно зумовленого насильства.

Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження.

Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже прояви насильства порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами , чи в нас у домі, у закладі освіти, на вулиці, ми можемо й повинні зупинити його.

Наші заходи проводяться, щоб збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у здобувачів освіти, створити в конкретному закладі освіти або окремій групі осіб соціальний простір, вільний від насильства.  Світ без насилля прекрасний. Бережіть себе та бережіть один одного